Thursday, May 9, 2024
No menu items!
HomeΤεχνολογίαΕίναι το Temu νόμιμο; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια παραγγελία

Είναι το Temu νόμιμο; Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε μια παραγγελία

Αναρωτιέστε αν το Temu είναι απάτη; Δεν είστε μόνοι. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλα όσα γνωρίζουμε για την Temu, ώστε να σας βοηθήσουμε να πάρετε μια απόφαση.

Αν είστε συχνοί αγοραστές στο διαδίκτυο, πιθανόν να έχετε συναντήσει τον ιστότοπο Temu. Αυτή η ψηφιακή αγορά, η οποία ανήκει σε κινεζική εταιρεία, έχει κερδίσει ευρεία δημοτικότητα στο διαδίκτυο και έχει κατακλύσει την αγορά με διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Αναρωτιέστε πιθανόν αν τα προϊόντα που παραγγέλνετε είναι πραγματικά, πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτάσουν στην πόρτα σας και αν πρόκειται για προϊόντα υψηλής ποιότητας. Αναζητάτε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα σχετικά με την Temu; Αυτό το άρθρο θα σας παράσχει αναλυτικές πληροφορίες και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον κόσμο της Temu, παρέχοντας απαντήσεις στις ερωτήσεις που ίσως έχετε.

Τι είναι το Temu;

Το Temu είναι ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει σχεδόν κάθε προϊόν που μπορείτε να φανταστείτε. Μπορείτε να αγοράσετε αξεσουάρ αυτοκινήτου, ρούχα, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα εξωτερικού χώρου, ηλεκτρικά εργαλεία, βρεφικά ρούχα και πολλά άλλα. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στο Temu είναι ότι πολλά από τα προϊόντα του ιστότοπου είναι απίστευτα οικονομικά. Μπορείτε να αγοράσετε γυαλιά ηλίου με 2 ευρώ, κολιέ με 1 ευρώ και κολάρα για κατοικίδια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι με 3 ευρώ. Στην πραγματικότητα, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε είναι πιθανόν να βρείτε στο Temu για λιγότερα από 30 ευρώ.

Ορισμένοι συγκρίνουν την Temu με ιστότοπους όπως το Shein, το Wish και το AliExpress, αλλά η Temu διαφοροποιείται κάπως. Το Shein επικεντρώνεται κυρίως στη μόδα και τα ρούχα, ενώ οι πελάτες μπορούν να βρουν σχεδόν τα πάντα στο Temu. Το Wish και AliExpress είναι γνωστά για την προσφορά αντικειμένων χαμηλότερης ποιότητας, με μεγαλύτερους χρόνους αποστολής και περιορισμένες επιλογές επιστροφής αντικειμένων.

Η Temu εκκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη του 2022 και άνεβε γρήγορα στην πρώτη θέση στις κατηγορίες αγορών του App Store και του Play Store. Οι άνθρωποι έμαθαν για το Temu μέσω διαφημίσεων και τραβήχτηκαν από τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει ο ιστότοπος.

Είναι η Temu ένας νόμιμος ιστότοπος;

Η νομιμότητα της Temu εξαρτάται από τον ορισμό που δίνετε στον όρο ‘νόμιμος’. Ναι, τα περισσότερα από τα προϊόντα στο Temu είναι πραγματικά, δηλαδή θα τα λάβετε και συνήθως χρειάζονται περίπου 10 ημέρες για να φτάσουν στη διεύθυνσή σας.

Ωστόσο, τα προϊόντα τεχνολογίας που παραγγέλνετε στην Temu συνήθως δεν είναι επώνυμα, εκτός αν έχουν έναν μπλε σήμα ελέγχου στην καταχώρισή τους. Μέχρι στιγμής, οι μόνες επώνυμες μάρκες τεχνολογίας που διαθέτουν μπλε έλεγχο στην Temu είναι η Xiaomi και η Lenovo.

See also  Ψηφιακή παρακολούθηση: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα

Ορισμένοι πελάτες αναφέρουν ότι τα προϊόντα που παρήγγειλαν φαίνονται ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι στην ιστοσελίδα της Temu ή ότι είναι χαμηλότερης ποιότητας από ό,τι περίμεναν.

Η Temu προσφέρει πίστωση 5 ευρώ για πακέτα που αγοράζονται με κανονική αποστολή και φθάνουν καθυστερημένα, καθώς και 13 ευρώ για πακέτα που αγοράζονται με γρήγορη αποστολή και φθάνουν καθυστερημένα.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αντικείμενα μπορεί να φτάσουν εγκαίρως, να είναι αξιοπρεπή ή καλής ποιότητας και να ανταποκρίνονται στην περιγραφή τους στην ιστοσελίδα της Temu. Η ποιότητα των προϊόντων μπορεί να είναι μεταβλητή, κάτι που δεν διαφέρει από τις προσφορές σε άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Εάν λάβετε τα προϊόντα σας και διαπιστώσετε ότι δεν ταιριάζουν με την online περιγραφή τους, είναι κατεστραμμένα ή αν και πότε δεν φτάσουν, η παραγγελία σας είναι επιλέξιμη για το Πρόγραμμα Προστασίας Αγοράς της Temu. Αυτό το πρόγραμμα εγγυάται την επιστροφή των χρημάτων σας, προσφέροντας πλήρη επιστροφή χρημάτων εάν επιστρέψετε τα προϊόντα σας εντός 90 ημερών από την αγορά.

Γιατί η Temu είναι αμφιλεγόμενη;

Η Temu έχει κατηγορηθεί και αμφισβητηθεί για διάφορους λόγους, που καθιστούν τη φήμη της αμφιλεγόμενη. Οι κυριότεροι λόγοι περιλαμβάνουν:

  1. Κινδύνους για τα δεδομένα: Η Temu κατηγορήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για πιθανούς κινδύνους σχετικά με τα δεδομένα των χρηστών μετά την αναστολή της λειτουργίας του αδελφού της ιστότοπου, της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo, από την Google λόγω της ύπαρξης κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Temu αποτελεί μικρότερη απειλή σε σχέση με την Pinduoduo και ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Pinduoduo κατέυθυνονταν κυρίως προς τους Κινέζους χρήστες.
  2. Επικρίσεις από πολιτικούς: Μετά την απαγόρευση του TikTok, ο κυβερνήτης της Μοντάνα Greg Gianforte κατηγόρησε την Temu ότι “συνδέεται με ξένους αντιπάλους” και απαγόρευσε τη δημοφιλή εφαρμογή αγορών από τις κυβερνητικές συσκευές της πολιτείας.
  3. Εργατικά δικαιώματα: Η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δημοσίευσε έκθεση στην οποία αναφέρει ότι η Temu δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα στον ιστότοπό της συμμορφώνονται με τον νόμο περί αναγκαστικής εργασίας των Ουιγούρων. Στην ίδια έκθεση υποστηρίζεται ότι η Temu εκμεταλλεύεται ένα κενό στο εμπόριο των ΗΠΑ που της επιτρέπει να αποφύγει την καταβολή δασμών και τη συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανονισμούς εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι παραπάνω αμφιλεγόμενες πτυχές της Temu έχουν προκαλέσει ανησυχίες και ερωτηματικά σχετικά με την ηθική και τη νομιμότητά της, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας της στη διεθνή αγορά.

See also  Πώς να Αλλάξεις τη Γλώσσα στο iPhone

Είναι τα προϊόντα στο Temu καλής ποιότητας;

Η ποιότητα των προϊόντων στη Temu είναι ανάμεικτη και εξαρτάται από τον τύπο του προϊόντος και τον προμηθευτή. Η Temu δεν έχει διαπιστευτεί από το Better Business Bureau (BBB) και έχει μέση βαθμολογία δύο στα πέντε αστέρια. Υπάρχουν πολλά παράπονα στον ιστότοπο του BBB, τα οποία αναφέρουν ότι τα προϊόντα δεν έφτασαν ποτέ ή ότι χρειάστηκαν εβδομάδες ή και μήνες για να παραδοθούν.

Ωστόσο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, πολλοί χρήστες είναι ευχαριστημένοι με τις αγορές τους από τη Temu. Αν και ορισμένα αντικείμενα είναι φτηνά και μπορεί να φαίνονται πιο “ευάλωτα,” αυτό είναι αναμενόμενο για προϊόντα χαμηλού κόστους. Σε γενικές γραμμές, πολλοί χρήστες αναφέρουν ότι τα προϊόντα στη Temu είναι αυτό που αναμένεται, ενώ οι ποιοτικές πτυχές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον προμηθευτή.

Είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί όταν κάνετε αγορές από τη Temu και να εξετάζετε προσεκτικά τις αξιολογήσεις και τα σχόλια από άλλους χρήστες για το συγκεκριμένο προϊόν που σκοπεύετε να αγοράσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη εικόνα για την ποιότητα και την αξία των προϊόντων που σκοπεύετε να αγοράσετε στη Temu.

Σε ποιον ανήκει η Temu;

Η Temu ανήκει στην PDD Holdings, μια διεθνής εμπορική εταιρεία με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Η PDD Holdings ελέγχει την Temu, καθώς και την αδελφική της εταιρεία, την Pinduoduo.

Ωστόσο, η ακριβής προέλευση της Temu είναι κάπως ασαφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία από μια κατάθεση SEC 6-K τον Φεβρουάριο του 2023, η Pinduoduo Inc. άλλαξε το όνομά της σε PDD Holdings με ειδική ψηφοφορία. Επιπλέον, η εταιρεία μετέφερε τα κύρια εκτελεστικά γραφεία της από τη Σαγκάη της Κίνας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Αυτή η μετεγκατάσταση των εκτελεστικών γραφείων δεν είναι απαραίτητα ανησυχητική, δεδομένου ότι πολλές τεχνολογικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικών εταιρειών, επιλέγουν την Ιρλανδία για τη μεταφορά των εταιρικών τους εδρών λόγω των χαμηλών φορολογικών συντελεστών της χώρας.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Temu αναφέρει ότι ιδρύθηκε στη Βοστώνη το 2022, αλλά η σελίδα “Σχετικά με εμάς” του ιστότοπου δεν καθορίζει την μητρική της εταιρεία με σαφήνεια, σύμφωνα με την Washington Post. Το γραφείο της Temu στη Βοστώνη δεν λειτουργεί ως αποθήκη προϊόντων, αλλά πιθανότατα αποτελεί το κεντρικό γραφείο που συνδέεται με τα υπόλοιπα γραφεία της Temu σε παγκόσμιο επίπεδο.

See also  Πώς να Διαγράψετε το Facebook από το Κινητό σας

Πώς είναι τα πάντα στην Temu τόσο φτηνά;

Τα προϊόντα στο Temu προσφέρονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους. Η Temu ισχυρίζεται ότι διατηρεί αυτές τις χαμηλές τιμές συνδέοντας απευθείας τους πελάτες με τους προμηθευτές της. Συνεπώς, δεν κατέχει τα προϊόντα που πωλεί, αλλά λειτουργεί ως ενδιάμεσος σύνδεσμος μεταξύ αγοραστών και πωλητών.

Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις χαμηλές τιμές είναι η μητρική εταιρεία της Temu, η PDD Holdings, η οποία ελέγχει επίσης την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo στην Κίνα. Η Pinduoduo συγκέντρωσε σημαντικά έσοδα το 2022, και αυτός ο οικονομικός όμιλος μπορεί να επιτρέψει στη Temu να προμηθεύεται προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, μειώνοντας το κόστος προμήθειας.

Ωστόσο, ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η χρήση της διάταξης de minimis, η οποία επιτρέπει την απαλλαγή από δασμούς, φόρους και τέλη για εισαγωγές αξίας κάτω από τα 800 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκθεση της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η Temu εκμεταλλεύεται αυτήν τη διάταξη για να αποφύγει τους δασμούς και τους ελέγχους των αμερικανικών τελωνείων, γεγονός που επιτρέπει την προσφορά προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές στους αμερικανούς καταναλωτές.

Τι δεδομένα συλλέγει η Temu από εσάς;

Κατά τη χρήση της Temu και άλλων εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου, υπάρχουν πολλά δεδομένα που συλλέγονται από τους χρήστες. Αυτά τα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν την ακριβή φυσική σας τοποθεσία, το αναγνωριστικό της συσκευής, τη διεύθυνση, το ιστορικό αναζήτησης, τις πληροφορίες πληρωμής και τις επαφές σας.

Ο τρόπος χρήσης αυτών των δεδομένων εξαρτάται από την εφαρμογή που χρησιμοποιείτε. Ορισμένες εφαρμογές τα χρησιμοποιούν για να σας παρακολουθήσουν στις δραστηριότητές σας και να στοχεύσουν διαφημίσεις, ενώ άλλες μπορεί να τα χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την εξυπηρέτηση πελατών.

Οι ανησυχίες για τον τρόπο αποθήκευσης και χρήσης των δεδομένων από εφαρμογές, ειδικά από εφαρμογές που έχουν έδρα την Κίνα, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειώσουμε ότι η συλλογή δεδομένων από εφαρμογές συνεχίζεται και ποικίλλει ανάλογα με την εφαρμογή.

Είναι σημαντικό για τους χρήστες να είναι επιφυλακτικοί και να εξετάζουν τις προσωπικές τους ρυθμίσεις απορρήτου και να αποφασίζουν πόσα από τα προσωπικά τους δεδομένα είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται για την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής και να εξετάζουν τις επιλογές τους σχετικά με τα δεδομένα που μοιράζονται με αυτήν.

Τώρα που ξέρεις, ποια είναι η γνώμη σου; γράψε μας ένα σχόλιο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments

Σταυρουλα Τσιλιμαντου on Ενοικιάζεται Studio στην Γαρίτσα 350€
ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΟΡΑΚΙΑΝΙΤΟΥ on Ενοικιάζεται Studio στην Γαρίτσα 350€
error: Content is protected !!